Co o nás možná nevíte

2. listopadu 2010 v 21:07 | Rohlíček |  Zajímavosti o veverkách
Český název : veverka obecná
Latinský název : Sciurus vulgaris
Třída : savci
Řád : hlodavci
Čeleď : veverkovití
Popis : Veverka obecná je snad nejznámější zvíře naší přírody. Dlouhý, huňatý ocas a boltce opatřené chvostky, jakož i jedinečná obratnost při šplhání a prolézání korunami stromů, to jsou vlastnosti, které veverku nejlépe charakterizují. Zbarvení je velmi variabilní. U západoevropských druhů převládá rezavé, ve vysokých polohách a východních Karpatech šedé a černé zbarvení. Délku těla má 195 - 290 mm, délka ocasu 140 až 240 mm, hmotnost 230 - 500 g. Je to typické stromové zvíře. V korunách stromů blízko kmene si veverky stavějí kulovitá hnízda ze suchých větviček, trávy, lýka a zvířecí srtsti, případně využíjí dutin stromů. Používají je k úkrytu i odchovu mláďat. Rozmnožování probíhá od února do srpna a po 38 dnech březosti vrhá samice 3 až 7 mláďat, která jsou holá a nevidomá. Prohlédnou teprve po čtyřech týdnech a asi po 2 měsících se osamostatňují. Během jednoho roku odchová samice 2 až 3 pokolení.Veverka je převážně býložravec. Potravu mění podle ročního období. Na podzim se živí zejména plody a semeny, na jaře okusuje pupeny a ohryzává stromovou kůru. Ráda požírá i houby. Je li během roku málo semen a plodů, požírá veverka i ptačí násady a někdy i ptačí mláďata. V letech, kdy se urodí hojnost šišek, živí se veverky jen semeny smrků. Stejně jako šišku si veverka dovede obratně poradit i s lískovými oříšky. Rychle jimi otáčí, spodními hlodavými zuby do nich vyhryže otvor a pak oříšky rozlouskne. Lískové oříšky veverkám tak chutnají, že se na podzim stahují do míst, kde rostou lísky.
Výskyt : Veverka může žít jedině tam, kde jsou stromy. Obývá vysokokmenné porosty mírného pásu Euroasie, celou lesnatou část Evropy od nejzazšího severu až po Středozemní moře. Čím dále k východu, tím bývají veverky šedší. Není žádnou zvláštností, žijí-li pospolu v lese veverky dvou barevných typů. Často se také stává, že v jednom vrhu jsou veverčata různě zbarvená. S jistotou je však možno tvrdit, že v nížinách se vyskytují spíše veverky rezavé, kdežto v horách veverky tmavé.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 expensive wedding dresses expensive wedding dresses | E-mail | Web | 3. listopadu 2012 v 2:36 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama